gallery/fc92f213-7654-4aa6-88e0-cd4cd84960b3
Over frans

Frans van Damme is in 1939 geboren in het zeeuws-vlaamse Koewacht.

 

Hij volgde, na zijn lerarenopleiding, een studie M.O-tekenen/handenarbeid aan de tekenacademie in Tilburg. Op latere leeftijd een opleiding aan de Academie voor Schone Kunsten te Arendonk in Belgie. Deze 5-jarige opleiding werd in 2005 met een eervolle vermelding afgesloten. Ook de daaropvolgende 2 jaren werden in 2007 met goed gevolg afgesloten. Nu werkt hij (samen met een collega) zelfstandig in een atelierruimte in Oosterhout. Voor zijn werk zijn landschappen zeer inspirerend. Als landschap herkenbaar, zijn sfeer en kleur bepalend. De emotie van het moment. Interessant en boeiend zijn zijn werken, ontleend aan de straatkunst. Graffiti, op een schilderachtige wijze vertaald. Dynamisch werk. Met elementen die hij als variatie in zijn overige werk kan toepassen.

 

Ook het schilderen van bloemen zijn een geliefd onderwerp. Ook hier zijn sfeer, gevoel, emotie en het spelen met kleur de basis. Vaak een kleurexplosie in gemengde techniek: lakverf in combinatie met acryl.

 

Afwisselend vervaardigd hij ook beelden. Het werken met speksteen. Niet alleen een technisch proces, het is ook een proces van waarnemen. De waarneming wordt in een eigen vormtaal weergegeven. Het zijn meestal abstracte beelden. En daar waar herkenning is, berust dat op toeval en is dat geen voorop gezet doel.  Constantin Brancusi is als beeldhouwer zijn grote voorbeeld en inspiratie. En hij zoekt eveneens naar abstahering, abstractie en verfijning.